Forskning på bipolare lidelser
Introduksjon
Både i Norge og i utlandet er det store forskningsmiljøer som studerer bipolar lidelse. Hvorfor utvikler noen bipolar lidelse? Hvordan kan lidelsen oppdages på et tidligere tidspunkt? Hvordan kan vi finne frem til ny behandling? På hvilken måte kan behandling bedre tilpasses den enkelte? Hvilke faktorer spiller inn på sykdomsforløpet? Hvilken rolle har pårørende? Dette er noen av de mange spørsmålene som forskningen ønsker å besvare.
Forskning er en lang prosess. Et forskningsprosjekt tar ofte flere år før resultatene foreligger. Og med hver forskningsstudie øker kunnskapen om et tema. Men det vil alltid være en viss usikkerhet knyttet til nye forskningsresultater. For eksempel vil resultatene påvirkes av det utvalget mennesker som deltar i en studie. Derfor er det viktig at flere studier bekrefter nye resultater. Dette kan det være nyttig å ha i bakhodet når man leser om resultater fra én enkelt studie.
Vi vet mye per i dag, med det forskes videre med mål om flere svar i fremtiden. God lesning!
Forskning presentert i kategorier
Under finner du forskning fra blant annet norske forskningsmiljøer som NORMENT og TIPS Sør-Øst. Utvalgte forskningsfunn er plassert i ulike kategorier. Vi har valgt ut noen relevante enkeltstudier, samt forskning som er presentert i oppsummeringer. Informasjonen du finner her, er ikke uttømmende for feltet. Nettsiden vår oppdateres stadig med nye artikler, og det kan finnes relevant forskning som ikke har funnet sin vei til disse sidene.
Noe av forskningen som presenteres her omhandler også studier på andre lidelser, slik som schizofreni og depressiv lidelse. Vi har valgt å inkludere disse, da det finnes overlappende symptomer på tvers av sykdomskategoriene. Personer som har bipolar lidelse, kan for eksempel oppleve schizofreniens klassiske psykosesymptomer både i maniske og depressive faser.
Kjenner du til relevant forskning som ikke er nevnt her? Send oss gjerne et tips på post@bipolarforeningen.no
Behandling
Gener og medfødt sårbarhet
Graviditet og barsel
Fysisk sykdom
Følelsesmessig regulering
Kognitiv funksjon
- Funn ved nylig diagnostisert bipolar lidelse
- Kognitiv funksjon ved førstegangbehandling av bipolar type 1
- Nevrokognitive trekk blant undergrupper som har bipolar lidelser
- Tidlig behandling og sammenheng med forebygging av uføretrygd
- Tidligere sykdomsepisoder som forklaring på kognitiv svikt ved behandling av bipolar type 1
- Pågående forskning (Bipolarteamet St. Olavs Hospital) (Klikk: Les mer om Bipolarklinikk -> Forskning ved Bipolarteamet)
- Pågående forskning (NORMENT)
Immunsystemet og betennelser
Se også NORMENT sitt webinar om dette: Hva er sammenhengen mellom betennelser og alvorlige psykiske lidelser?
Pårørende
Reise
Rusbruk og avhengighet
- Cannabis og sammenheng med tidlig sykdomsdebut
- Cannabisbruk under behandling
- Risiko for tilbakefall i tidlig forløp av bipolar lidelse ved bruk av rus
- Sammenheng mellom stemningssvigninger, søvn og bruk av rusmidler ved bipolar lidelse
- Tobakksrøyking og ruslidelser assosiert med tilbakevendende selvmordsforsøk ved bipolar lidelse
- Pågående forskning: Genetikk, rus og psykiske lidelser
Se også forsker Trine Vik Lagerberg presentere forskning om rus og bipolare lidelser her på webinaret vårt
Selvmord og forebygging
- Forekomst av suicidalitet og selvmord ved bipolar lidelse (Temakveld med presentasjon av forskning)
- Samleside for forskning på selvmord, under og etter behandling (NSSF)
Sykdomsforløp
Søvn
Traumer
Verktøy for å måle symptomer
Norske forskningsmiljøer som forsker på bipolare lidelser
Send oss gjerne informasjon om ditt forskningsmiljø på post@bipolarforeningen.no hvis du ønsker at vi skal nevne dere. Listen er under oppdatering.
Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging
NSSF er Norges ledende senter innen selvmordsforskning og -forebygging med omfattende klinisk og epidemiologisk forskning, samt kartlegging av selvmord i psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling.
NSSF tilbyr utdanning, drifter flere nettsteder og det fagfellevurderte tidsskriftet Suicidologi, og arbeider for å iverksette kunnskapsbaserte selvmordsforebyggende tiltak på flere nivåer og arenaer nasjonalt og i lokalsamfunnet.
Se ressurssiden deres selvmord.no
NORMENT – Norsk senter for forskning på mentale lidelser
NORMENT er et Senter for fremragende forskning (SFF) finansiert av Norges forskningsråd. Det overordnede målet med NORMENTs forskning er å finne svar på hvorfor noen mennesker utvikler alvorlige psykiske lidelser. Forskningen har gitt ny og viktig kunnskap om både gener, hjernen, immunsystemet og miljøfaktorer knyttet til både bipolar lidelse, schizofreni og andre psykiske lidelser.
Bipolarforeningens samarbeid med NORMENT
- Bipolarforeningen og NORMENT har hatt et nært samarbeid i mange år
- NORMENTs forskere brukes ofte til presentasjoner på Bipolarforeningens seminarer, webinarer, mestringskurs og i andre anledninger
- Frivillige fra Bipolarforeningen er inkludert i NORMENTs arbeid:
- Cecilie Busch jobber til daglig som brukerkonsulent ved NORMENT (siden september 2020) og hadde et tett samarbeid med foreningen om webinarserien i 2021
- Fred Gerkum har vært medlem av NORMENTs brukerråd i flere år
TIPS Sør-Øst
TIPS Sør-Øst er et regionalt kompetansesenter for tidlig intervensjon ved psykose. De jobber for at alle med tidlige tegn eller symptomer på psykose, uavhengig av diagnose, blir oppdaget og behandlet så tidlig som mulig.
TIPS Sør-Øst har blant annet utarbeidet nettsiden www.psykose-bipolar.no, som inneholder kvalitetssikret og oppdatert informasjon til pasienter, pårørende og behandlere.
Bipolarforeningens samarbeid med TIPS SØR-Øst
- Bipolarforeningen og TIPS Sør-Øst har nylig formalisert sitt samarbeid
- TIPS Sør-Øst sine forskere brukes til presentasjoner på Bipolarforeningens seminarer, webinarer, mestringskurs og i andre anledninger
- Frivillige fra Bipolarforeningen er inkludert i noen av TIPS Sør-Øst sine prosjekter
Delta i forskning
Ønsker du å bidra til forskning på bipolar lidelse? NORMENT tar fortløpende imot deltakere til sin forskning. På denne lenken kan du lese mer om hva det innebærer og hvordan du går frem.