Nytt bipolarkurs: – Anbefaler alle å delta

Vestre Viken helseforetak har lansert et nytt kurs for personer med bipolar lidelse, deres pårørende og helsepersonell. Kurset kan brukes over hele landet.
Trine Tuvnes har deltatt på en tidligere versjon av kurset, og vært en del av revideringsgruppen som har utviklet det nye kursmaterialet. Foto: Liv Aarberg

Trine Tuvnes har bipolar lidelse og er brukerrepresentant og styremedlem i Bipolarforeningen. Hun har selv deltatt på en tidligere versjon av kurset, og vært en del av revideringsgruppen som har utviklet det nye kursmaterialet

Trine forteller at kursets viktigste funksjon er å gi utdypende kunnskap om bipolar lidelse:

– Å få lære hva og spesielt hvorfor kroppen og hodet reagerer som det gjør, har vært en av de største faktorene for at jeg etter hvert klarte å gjenkjenne varselssymptomer og sette inn tiltak før en episode ble utløst, sier hun.

Kursets mål og metode

Det nye kurset bygger på psykoedukasjon i gruppe, en behandlingsform der de som har diagnosen og deres pårørende får kunnskap og informasjon om bipolar lidelse. Behandlingen skal gi realistiske forventninger til bedring og prognose, informasjon og undervisning i lidelsen.

Metoden er anbefalt i Nasjonal faglig retningslinje for utredning og behandling av bipolar lidelse, og har vist seg å være svært effektiv for å gi deltakerne kunnskap om sykdommen og verktøy til å mestre den i hverdagen. Målet er å hjelpe personer med bipolar lidelse til å forstå sin egen sykdom bedre, forebygge tilbakefall, og finne stabilitet i hverdagen. 

  • Det å høre andres erfaringer, tanker og følelser ved det å ha en bipolar lidelse  er så verdifullt!

    Trine Tuvnes

Verktøy for mestring

Deltakerne blir introdusert for tre viktige verktøy som vil bidra til å skape struktur og forutsigbarhet i hverdagen: Stemningsdagbok, forebyggelsesplan og kriseplan. Trine forteller at stemningsdagboken er spesielt nyttig og legger til:

– Det å gjenkjenne ulike situasjoner som kan være triggende og se mønstre som igjen gir grunnlag for forebygging. En stemningsdagbok hjalp meg til å få mer bevissthet rundt lidelsen min.

Erfaringsformidlere fra Bipolarforeningen

Bipolarforeningen har egne erfaringsformidlere som kan bookes til kursene. Vi stiller gjerne til ditt kurs eller arrangement.

Vestre Viken HF etterlyser også flere erfaringsformidlere i de andre helseforetakene.

Brukermedvirkning i fokus

Deltakernes erfaringer og innsikt er en sentral del av læringsprosessen, noe som gjør innholdet både personlig og relevant for den enkelte. Ved å involvere deltakerne aktivt, sikrer kurset at de får tilpassede verktøy for å håndtere sin egen sykdom på en best mulig måte:

– I det nye kursopplegget er det lagt opp til mye samtaler deltakerne i mellom og erfaringsforedrag. Det å høre andres erfaringer, tanker og følelser ved det å ha en bipolar lidelse er så verdifullt, forteller Trine.

  • Kunnskap og bevisstgjøring er en av de beste medisinene vi kan få.

    Trine Tuvnes

Oppfordrer til deltakelse

Som forening støtter vi tiltak som fremmer brukermedvirkning og kunnskapsdeling, og vi applauderer Vestre Viken HF for dette kurset. Dette er et viktig skritt for å gi personer med bipolar lidelse bedre forutsetninger for å mestre sykdommen. 

Trine oppfordrer alle med bipolar lidelse og deres pårørende til å delta på psykoedukasjonskurset. Det å tilegne seg kunnskap, høre ulike perspektiver og refleksjon er viktig for å lære oss å kjenne vår egen lidelse og hvordan den påvirker akkurat deg:

– Jo mer du kjenner din egen lidelse, jo enklere er det å kjenne igjen varselssymptomer og situasjoner som kan være triggende. Kunnskap og bevisstgjøring er en av de beste medisinene vi kan få.

Vi håper at flere vil benytte seg av tilbudene som finnes, slik at tilbudene kan utbedres overalt i Norge. For øyeblikket er finnes det ikke tilbud om kurs nord for Namsos, men ved å etterspørre tilbudet vil man kunne få etablert det i hele landet. For å delta på kurset trenger du henvisning fra behandleren eller fastlegen din.