Nylig diagnotisert med bipolar lidelse

Her er noen gode råd som kan hjelpe deg på veien videre. Teksten er skrevet av Leni, frivillig i Bipolarforeningen.

Leni er treffleder og skribent i Bipolarforeningen. Her er hennes råd til deg som nylig har fått diagnosen bipolar lidelse.

Først vil jeg bare si følgende: Du har nå fått diagnosen bipolar lidelse. Lidelsen er kronisk, og du må leve med den resten av livet. Det føles veldig hardt og brutalt. Men, du er ikke bipolar lidelse. Du har bipolar lidelse. Det må du aldri glemme.

Ja, diagnosen definerer deler av deg – men ikke hele deg. Du er deg. Det vil du alltid være.

Noen synes det er en lettelse å få diagnosen. For ved en sikker diagnose så får du besvart spørsmål du sitter på. Du kan få hjelp , i form av eksempelvis medisiner. Andre synes det er svært tøft, og man kan faktisk ha en sorgreaksjon av det hele. 

Uansett om du synes det er en lettelse eller om du synes det er tøft. Begge deler er greit. Det er ingen fasit. Ta den tiden du trenger.

Du har en ny hverdag nå, og for å hjelpe deg litt på veien og gi deg en liten kick-start i riktig retning har jeg samlet sammen 10 råd som kan være nyttig for deg i den situasjonen du er i nå og veien videre.

Fra en bipolar veteran til en nybegynner: Du fikser dette!

Disse 10 tipsene er basert på hva jeg føler jeg trengte å vite når jeg fikk diagnosen som 18-åring. Jeg håper disse tipsene vil hjelpe deg også. Jeg var veldig søkende når jeg fikk diagnosen, og ble utrolig forvirret over all tilgjengelig informasjon på nettet. Hva stemte, hva stemte ikke? Disse tipsene kan du stole på. Det er viktig at du finner det som fungerer for deg. Det er en prosess som tar tid.

Mine 10 beste råd:

1.

Jeg vet det er mye og ta inn over seg nå. Det er masse informasjon både fra lege / behandler og på nettet. Du kan ha trøbbel med å finne ut hva som er reelt og ikke, og hva du skal ta med deg videre- og ikke. Inne her på Bipolarforeningen finner du “alt” du trenger av informasjon rundt bipolar lidelse. Skaff deg så mye lærdom som du kan om diagnosen din. Les deg opp, gå på foredrag eller prat med likesinnede for å dele erfaring. Jeg anbefaler deg også å melde deg på et mestringskurs i regi av Bipolarforeningen. Det er svært nyttig, og jeg personlig hadde stort utbytte av det når jeg fikk min diagnose i 2011.

2.

Du vil bli tilbudt medikamentell behandling, og det kan føles overveldende med masse rare medikamentnavn og forskjellige bruksområder. Noe for depresjon, noe for mani/hypomani. Jeg vil anbefale deg å takke ja til medisiner. Det vil, i de fleste tilfeller, hjelpe deg. Men du skal være klar over at dette på likhet med utredningen du har vært igjennom nå, er en prosess. Du må prøve og feile – og forhåpentligvis til slutt seire, slik jeg gjorde. Det vil også komme perioder hvor du ønsker å slutte på medisinen, du er jo så bra. Den tanken har vi “alle” hatt. Det er helt vanlig. Vit at det er medisinen som har stabilisert deg. Du må aldri slutte på medisiner uten å rådføre deg med lege. Det er svært viktig.

3. 

Psykoterapi kan være veldig nyttig ved bipolar lidelse, og om du enten ønsker å gå privat eller offentlig anbefaler jeg deg å ha en fast behandler å forholde deg til. Det er ikke sikkert det blir match første gangen, og du skal ikke være redd for å bytte behandler. De er profesjonelle, og er jo selvsagt ute etter at du skal få best mulig behandling – og da må det være en match. Husk at behandlingen er for deg – og om du ikke føler en kontakt mellom deg og behandler må du gå videre, for din del. Personlig har jeg erfaring fra både det private og det offentlige, og du må egentlig bare gjøre det som passer deg best. Om du velger å gå privat anbefaler jeg deg å finne en psykolog eller psykiater med refusjonsordning. Da betaler du bare en egenandel opp mot frikort, slik som i det offentlige. 

4.

Det å føle seg som en del av et fellesskap er viktig for oss. Du skal vite at du ikke er alene. Det e mange av oss! Det finnes åpne treff både digitalt og ved personlig oppmøte hvor du kan treffe andre med samme diagnose. Det er mennesker i alle aldre. Noen med bred erfaring, og noen “nybegynnere” – slik som deg. Alle er hjertelig velkommen, og man kan bare lytte om man ønsker det. Du trenger ikke dele selv. Bipolarforeningen arrangerer treff jevnlig – og du finner oversikt og datoer under aktivitetsplaner her på fremsiden.

5.

Opprett kriseplan hos legen / behandler og involver familien eller nærmeste pårørende i denne planen. En kriseplan inneholder triggerene dine, altså, hva som kan utløse sykdomsperioder hos deg – og tiltak når dette inntreffer. Denne kriseplanen er DU med å utvikle selv – helt etter dine egne behov. Den er jo laget for deg. Ved å involvere familien din eller nærmeste pårørende så kan de iverksette tiltak for deg når du blir dårlig, slik at du ikke trenger å organisere noe selv. Når man er i en sykdomsperiode har man ofte nok med seg selv, og da er det godt å ha god hjelp fra dem rundt oss. Dette er en trygghet for alle parter.

6.

Lag deg gode rutiner. Rutiner er viktig for oss med bipolar lidelse for å holde sykdommen i sjakk. Det gjelder spesielt for søvn, men også for kosthold og fysisk aktivtet. Finn noe som fungerer for deg, og hold deg til det så langt det lar seg gjøre. Jeg vil anbefale deg å stå opp til samme tid hver dag, selv om du ikke har noen planer den dagen. Det skaper en form for trygghet for oss mentalt, og man kan starte dagen med en form for ro og en forutsigbarhet.

7.

Forsøk også å ha en struktur i hverdagen din. Eksempler på dette kan være å lage klar medisiner i en dosett hver Søndag kveld, sånn at du er klar for uken. Dosetten vil hjelpe deg å holde kontroll på medisinen din, og sørge for at du tar den til riktig tid. Det kan også være å lage seg en god frokost hver morgen, selv om du egentlig ikke er sulten. Dette vil etter hvert bli en rutine, som jeg nevnte over. Rutiner + Struktur = bra for bipolar lidelse.

8.

Jeg vil også anbefale deg å føre en dagbok. Enten du vil gjøre det på gamlemåten , eller om du vil bruke en app på telefonen. Ved å føre en dagbok kan du finne ut av triggerene dine og se mønster, slik at det kan bli lettere å kjenne igjen sykdomsperiodene sine. Dette er også positivt å ta med seg til lege / behandler for å ha en kontroll over de gode og dårlige periodene dine.

9.

Gjør ting som gjør deg glad. Det er viktig. Det trenger ikke være noe voldsomme greier eller noe som koster penger, men det skal gi deg glede. Det må også være overkommelig, slik at du ikke ender opp med å tenke at det er uoppnåelig. For meg kan det være så enkelt som en deilig kopp kaffe ute i naturen, fin musikk, prate med gode venner etc. 

10.

Jeg vil nevne at det er ikke alle som kommer til å forstå diagnosen din, og vet du hva? Det er helt greit. Det må du finne en aksept for. Men mennesker skal akseptere deg og respektere deg. Omgå deg med mennesker som ønsker deg godt og som er en god ressurs for deg. Enten det er venner eller en partner. Ikke kast bort tid på mennesker som ikke aksepterer deg. Jeg tipper du har mistet noen på veien. Du har muligens sagt “nei” for mange ganger. Ta vare på dem du kan si “nei” til tusen ganger. De du ikke ser på en stund, men det var som i går. Ta vare på dem som venter på deg, på dem som forstår at du ikke alltid kan si “ja”.  Omgås mennesker som gir deg god energi, og som det ikke koster deg noe å være med. Det er selvsagt gi og ta i alle forhold,men ikke la deg tappes negativt. 

Til slutt vil jeg minne deg på at du ikke er alene, og som medlem av Bipolarforeningen – har du dem i ryggen.

De beste ønsker fra meg.