Gratis tilgang på lydbøker for personer med bipolare lidelser

Synes du det er vanskelig å holde konsentrasjonen når du leser bøker? Det kan faktisk skyldes bipolar lidelse. NLB tilbyr gratis lydbøker, inkludert studielitteratur.

Det er med stor glede at vi kan fortelle om Norsk lyd- og blindeskriftsbibliotek (NLB), et gratis statlig lydbibliotek. Biblioteket er for mennesker med funksjonsnedsettelser. Bipolar lidelse som er en kronisk psykisk sykdom går under dette.

Ann Kristin som er frivillig i foreningen har skrevet en tekst om oppdagelsen av dette, og hvilken nytte det har vært for henne og kan være for deg:

Bøker, lesing og bipolar lidelse: Det finnes hjelp!

Er du glad i bøker?
– Egentlig.

Er du glad i å drømme deg bort i dikt, krimhistorier eller epos fra forgangen tid?
– Egentlig?

-Har du evner til å studere og tilegne deg fagkunnskap, men mister motet fordi konsentrasjon og hukommelse svikter?

Kanskje pleide du å sluke tykke bøker og holde konsentrasjonen ved like, helt uten problemer, men får det ikke helt til lenger.

Jeg har det i hvert fall sånn. Mulig at algoritmer, scrolling på mobiltelefon og sosiale medier skal få litt av skylden for min flakkende hjerne, men ikke hele tror jeg.

Kognitive utfordringer har nemlig vist seg å være en mulig konsekvens av bipolare episoder.

Både depresjoner og (hypo)manier kan påvirke de kognitive evnene våre. Depresjoner kan eksempelvis gi energitap, lav konsentrasjon og utholdenhet. Mens (hypo)maniene, avhengig av alvorlighetsgrad, kan gjøre oss urolige, distraherbare og glemske. Innimellom har vi kanskje snev av begge sider, i såkalte blandede episoder, noe som virkelig kan stikke kjepper i hjulene og vanskeliggjøre oppmerksomhet og hukommelse. Blandede episoder er, mildt sagt, slitsomme.

Rettigheter og håp

Det er gratis, det er gratis!

Vi med bipolare lidelser har unektelig, potensielt noen utfordringer. Men det er viktig å beholde håpet. For det første, ting varierer. Om ting er vanskelig akkurat nå så vil de gjerne bedre seg. Dessuten kan du ta ansvar selv, hjernen vår kan trenes!

Det er mange triks og metoder for å sørge for at hjernen får øvd og utviklet seg, det være seg kryssord, sosialisering, sudoku eller matematikk. Men det viktigste er å beholde troen, på at du kan, vil og skal. Om du liker eller pleide å like å lese, så LES!

Visste du at NLB, norsk lyd-og blindeskriftbibliotek, tilbyr gratis e-bøker og lydbøker? Faglitteratur for studenter er også en del av tilbudet. De er sannsynligvis mest kjent for grupper med funksjonsnedsettelser innen syn og hørsel, men de har også tilbud for brukere med f.eks ADHD eller bipolar lidelse. Dette var nytt for meg, og må deles!

I jula hadde jeg, til min store overraskelse lest over 5 bøker. Det er mange (anslagsvis 25) år siden sist jeg fikk til. Og grunnen? Jeg hadde bøkene på øret. Jeg elsker å gå turer med hunden, og nå får jeg samtidig lest! Det å slippe å betale dyre abonnementer er definitivt også et pro.

Og greia er, om jeg detter ut, mister tråden eller interessen så kan jeg bare begynne på nytt, eller rett og slett finne en ny bok. Atter en gang drømmer jeg meg bort, i diktsamlinger, kriminalspenning og fantastiske, skjønnlitterære skildringer.

Hurra!

Her kan du melde deg inn i NLB:

Lykke til!