Introduksjon: Serien «Portrett»

I serien “Portrett” inviteres forskjellige mennesker med bipolar lidelse til å dele sine historier. Hver og en har de noe viktig å melde, og kanskje lærer du noe nytt.
Bipolar lidelse kan angå hvem som helst av oss. Illustrasjonsbilde/iStock

Da jeg fikk diagnosen bipolar for drøyt et års tid siden, var det som jeg mistet fotfestet for en stund. Jeg vet ikke om jeg har funnet det helt igjen enda heller, for å være ærlig. Men: Akkurat som man ikke skal gjøre, raste fingrene mine over tastaturet og straka vägen inn på google. Det som møtte meg der var naturligvis verken særlig systematisk, balansert eller lystig å lese. At jeg selv var deprimert på det aktuelle tidspunktet hjalp sannsynligvis heller ikke.

Selv om det utvilsomt har skjedd mye de siste årene, hva angår oppdatert kunnskap og informasjon om bipolar lidelse, er det ikke uvanlig at både nydiagnostiserte og pårørende likevel kan få litt panikk i starten. Er ikke dette fryktelig farlig? Jeg har jo hørt at……!  Blir man aldri frisk igjen? Kommer man til å klare å jobbe? Er livet forandret for alltid nå?

Vel, ja. Det er det nok, på sett og vis. Men det som skrives og snakkes litt for lite om, er jo at idet rett diagnose er satt, er faktisk oddsen for et godt liv bedre enn den noen gang har vært. Vi kan ta hensyn, sette grenser, få medisiner, støttesamtaler og generelt utvise bedre raushet og forståelse for oss selv. 

Jeg har, i min prosess med å bli bedre kjent med både bipolar lidelse og meg selv, savnet flere og ulike typer rollemodeller. De rå hverdagsmenneskene og inspirasjonskildene, ut over Carrie Mathison, Van Gogh og Kurt Cobain, liksom! Jeg trenger, tidvis desperat, å høre historier om mennesker som lever (godt) med Bipolar Lidelse. Jeg har derfor lett og lest med lykt og lupe, og det finnes utvilsomt både gode og ressursorienterte podcasts, artikler og nettsteder der ute. Hurra for det!  Likevel er det et rom som absolutt kan fylles bedre, mener nå jeg.

I serien “Portrett” vil jeg derfor intervjue helt forskjellige mennesker med bipolar lidelse, som på hver sin måte har noe viktig å melde, og potensielt lære bort. Jeg vil strekke det så langt som å beskrive de som helter, selv om de kanskje ikke vet det selv. Men hey, det er jeg som skriver her. Og for meg er helter nettopp de menneskene som kjemper, motbeviser og tør! Dere skal derfor få møte et knippe flotte folk, som med sine livshistorier er levende bevis: for at man kan leve GODE liv selv om man har en bipolar lidelse. God lesning!

Ann Kristin